Základní charakteristiky pěstounů a dětí v pěstounské péči

červen 2019

Realizátor: Nadace Sirius, Asociace Dítě a Rodina

Cílem průzkumu bylo zjistit komplexní údaje týkající se současné situace v oblasti pěstounské péče.  V roce 2018 zveřejnila Nadace Sirius výsledky exkluzivního průzkumu Postoje české veřejnosti k  pěstounské péči, kterou provedla agentura Median. Průzkum mapoval znalosti veřejnosti o pěstounské péči. Pro porovnání výsledků průzkumu s reálnými daty bohužel nebyly k dispozici oficiální statistiky, a proto se Nadace Sirius rozhodla realizovat nový průzkum – Pěstounské rodiny v České republice. Na průzkumu spolupracovala s Asociací Dítě a Rodina, která s pomocí své členské základy zajistila sběr dat – anonymních údajů o pěstounských rodinách, kterým členové asociace poskytují službu doprovázení. Nadace Sirius údaje vyhodnotila a zpracovala závěrečnou zprávu průzkumu.

K dispozici byly údaje o 1 004 pěstounech z 11 krajů České republiky s celkem 1 463 dětmi v pěstounské péči. U pěstounů byly sledovány základní demografické charakteristiky, pozornost byla zaměřena na jednotlivé typy pěstounské péče – dlouhodobá pěstounská péče, příbuzenská pěstounská péče a pěstounská péče na přechodnou dobu. U dětí byl sledován počet dětí v rodině, sourozenci, jejich věk, etnikum a zdravotní stav.

Srovnání výsledků tohoto průzkumu a průzkumu veřejného mínění ukázalo, že veřejnost má částečně zkreslenou představu, především o počtu dětí a jejich zastoupení v jednotlivých typech pěstounské péče. Vedle toho průzkum vyvrátil některé mýty, které negativně ovlivňují mínění veřejnosti o potřebnosti pěstounské péči obecně.

pdfKe stažení: Analýza - Pěstounské rodiny v České republice1.54 MB

Prognóza vývoje situace pro rodiny s dětmi
a podpůrné služby

Termín realizace: červen - říjen 2020
Realizátor: Nadace Sirius ve spolupráci s Median s.r.o.

Unikátní prognóza 102 předních českých odborníků o tom, jak ovlivní pandemie COVID-19 české rodiny s dětmi.

Cílem této zprávy bylo sestavit prognózu vývoje pro rodiny s dětmi v souvislosti s dopady pandemie COVID-19. Na sestavení prognózy spolupracovali přední čeští odborníci, a to jak akademici, tak zástupci státní správy a samosprávy, nebo odborníci z terénu, kteří přímo pracují s dětmi a rodinami.

Výzkum nabízí také souhrnný pohled na další aspekty rizikových situací v rodinách, pracuje s mírou dopadu na rodiny i schopností rodin situaci řešit. Zároveň definuje důležitost jednotlivých služeb pro rodiny a součástí je i odhad dopadu pandemie na tyto služby.

Závěrečná část průzkumu byla věnována doporučením, jak rodiny nejlépe podpořit. Doporučení jsou definována jak na úrovni nabídky služeb pro rodiny, tak i z celkového pohledu rodinné a sociální politiky. Vzhledem k použité metodice výzkumu, lze závěry použít jako odborný podklad pro definování opatření státní správy nebo samosprávy v oblasti podpory rodin s dětmi.

Tento unikátní výzkum mohl být realizován pouze díky spolupráci odborníků, všem těmto odborníkům za to děkujeme.

pdfPrognóza vývoje situace pro rodiny s dětmi a podpůrné služby1.82 MB

pdfTisková zpráva: Odborníci varují před dopady nemoci covid-19 na rodiny v ČR308.8 KB

pdfHlavní zjištění - část 1.438.55 KB

pdfHlavní zjištění - část 2.1007.53 KB

MONITORING II. - problematiky dětí se zdravotním postižením v České republice

Období realizace: 2009/2010 (červen–duben), realizátor výzkumu: Median, s. r. o., zadavatel výzkumu: Nadace Sirius

Výzkum se opět skládal z kvalitativní a kvantitativní části. Byla vytvořena databáze subjektů pečujících o děti se zdravotním postižením o 1300 položkách. Proběhlo 39 hloubkových rozhovorů, 31 rozhovorů s odborníky v oblasti péče o děti se zdravotním postižením a 8 rozhovorů s rodiči dětí se zdravotním postižením. V rámci kvantitativní části výzkumu proběhlo dotazníkové šetření mezi pracovníky státních příspěvkových organizací a nestátních neziskových organizací. Celkem se zúčastnilo 188 nestátních neziskových organizací. Proběhlo dále dotazníkové šetření mezi 200 rodiči dětí se zdravotním postižením, doplněné dotazníkovým šetřením na reprezentativním vzorku populace České republiky – celkem osloveno 1200 respondentů (kvótní výběr podle pohlaví, věku, vzdělání, regionu a velikosti místa bydliště).

Byla publikována výzkumná zpráva Monitoring problematiky dětí se zdravotním postižením v České republice 2010 a výsledky výzkumu byly prezentovány odborné veřejnosti na Konferenci „Ohrožené dítě II.”, Praha 2010.

Základní zjištění:

• nedostatek financí pro rodiny (zdravotní pomůcky aj.) a v této oblasti obecně
  • negativní postoj veřejnosti a nezájem, neochota státu a úředníků, nedostatečná integrace dětí se zdravotním postižením do společnosti
  • nedostatečná bezbariérovost (prostory, školy, dopravní prostředky)
  • nedostatečná a nevyjasněná legislativa
  • malá informovanost a osvěta veřejnosti

Závěrečné zprávy Monitoringu II  ke stažení:

Průzkum veřejného mínění – Postoje ke kojeneckým ústavů

29.3. 2018

Realizátor: Median s.r.o.

Reprezentativní výzkum veřejného mínění v oblasti náhradní péče o ohrožené děti.

Cílem zprávy je komunikovat postoje české společnosti ke kojeneckým ústavům. Zaměřuje se především na to, zda jsou nezbytnou součástí péče o malé děti. Dále pak kam a z jakých důvodů jsou děti do těchto zařízení umisťovány a vnímání kojeneckých ústavů v kontrastu k dalším formám výchovy dítěte.

Navazující oblastí je vliv pobytu v kojeneckém ústavu na psychiku a vývoj dítěte i jeho pozdější partnerské vztahy.

pdfPrezentace I Kojenecke_ustavy.pdf854.55 KB

Průzkum veřejného mínění – Postoje k pěstounské péči

29.3. 2018

Realizátor: Median s.r.o.

Reprezentativní výzkum veřejného mínění v oblasti pěstounské péče.

Cílem této zprávy bylo identifikovat postoje české společnosti k pěstounské péči. Pohled zprávy se soustředí nejen na to, s čím si pěstounskou péči lidé nejčastěji spojují a jaké jsou jejich obecné představy o jejím fungování, ale mapuje také povědomí o zastoupení jednotlivých forem pěstounské péče v systému náhradní rodinné péče.

Neméně podstatnou částí průzkumu je pak i osobní rovina respondenta, zaměřená na postoje k alternativním možnostem rodičovství, vlastní zkušenosti s výchovou dětí v náhradní péči či zvažováním tohoto životního kroku. Dotazovány byly nejen důvody, proč dotázaní nezvažují pěstounství či adopci, ale i to, kterých vlastností dítěte by si všímali.

pdfPrezentace II Pestounska_pece.pdf853.26 KB